Du har sandsynligvis hørt udtrykket monokultur på et eller andet tidspunkt. For dem, der ikke har, kan du undre dig over "Hvad er monocropping?". Plantning af monokulturafgrøder kan virke som en nem metode til havearbejde, men faktisk kan de negative virkninger af monokultur føre til en række problemer hen ad vejen. Lad os lære mere om disse effekter og de monokulturproblemer, der kan opstå.

Hvad er monocropping?

Mange landmænd planter kun én afgrøde på samme sted år efter år. Dette er det, der er kendt som monokulturafgrøder. Tilhængere hævder, at det er en mere rentabel måde at drive landbrug på end at skifte afgrøde hvert år.
Når en landmand kun dyrker én type afgrøde, kan han specialisere sig i den afgrøde og kun købe det nødvendige værktøj og maskineri til at håndtere denne afgrøde. Men dem, der er imod monokultur, hævder, at det er meget hårdt for miljøet og faktisk mindre rentabelt end økologiske landbrugsmidler.

Ulemper ved monokulturlandbrug

Plantning af den samme afgrøde på det samme sted hvert år fjerner næringsstoffer fra jorden og efterlader jorden svag og ude af stand til at understøtte en sund plantevækst. Fordi jordens struktur og kvalitet er så dårlig, er landmændene tvunget til at bruge kemisk gødning for at fremme plantevækst og frugtproduktion.
Disse gødninger forstyrrer til gengæld jordens naturlige sammensætning og bidrager yderligere til udtømning af næringsstoffer. Monocropping skaber også spredning af skadedyr og sygdomme, som skal behandles med endnu flere kemikalier. Effekterne af monocropping på miljøet er alvorlige, når pesticider og gødning kommer ind i grundvandet eller bliver luftbårne, hvilket skaber forurening.

Økologisk landbrug, den alternative tilgang

Monokulturproblemer kan helt undgås, hvis der anvendes økologiske landbrugsmetoder. Når der plantes forskellige plantearter, er afgrøder bedre i stand til at modstå angreb fra både insekter og skadedyr, hvilket eliminerer behovet for pesticider.
Økologiske landmænd fokuserer på at udvikle sund, rig jord, der giver alle de næringsstoffer, som planter har brug for for at trives og producere en rigelig høst. Økologiske gårde drager også fordel af dyr som kvæg, svin og høns for at hjælpe med at holde jorden rig.

By admin